dilluns, 7 d’octubre del 2013

Sabó personalitzat

El divendres a la nit, abans de marxar a casa els avis ens vam estrenar personalitzant sabó. He vist i llegit moltes maneres de fer el sabó casolà, però com a primera experiència he volgut provar quelcom fàcil i que en principi tindria l'èxit assegurat .... vosaltres direu.

Material necessari:
- pastilles de sabó de glicerina, no en vaig trobar de "blanques", però aquestes "marronoses" no estan malament per començar i a més fan molt bona olor :)
 
- purpurina de diferents colors o el què vulgueu utilitzar per personalitzar el sabó, n'he vist amb flors d'espígol o fins i tot joguines !
 
- motlle amb la forma desitjada, els que tenen poca fondària queden bastant petits i prims com a sabó, però són més ràpids de fer
 
- alcohol que posarem amb un pulveritzador
 
El procés és molt senzill, però aprofitem per treballar els habilitats psicomotrius.

Tallem el sabó a trossos petits per a què sigui més senzill fondre'l.
 
Costa una mica tallar-l'ho, per això cal fer tota la força que sigui possible. Amb l'estona la glicerina es va fonent amb la mateixa escalfor de les mans i "patina" una mica, però és quan es fa més divertit.



Posen els trossos de sabó al microones, durant aproximadament 30 segons a màxima potència (tot depén del tipus de microones que tingueu). Una altra opció és també fer-ho al bany maria, fins que estigui tot ben fós.
 
 
 
 
Mentrestant, anem posant la purpurina en els motlles perquè així n'hi quedi a la part exterior del sabó.
 
 
Aboquem el líquid amb cura perquè crema i durant el procés també hi podem anar afegint purpurina perquè ens en quedi per l'interior.
 
 
 
Un cop el motlle ple, també podem afegir purpurina per la part de sobre, però aquesta quedarà a la part de sota del sabó.
Hi posem una mica d'alcohol amb un pulveritzador fent que les bombolles que havien quedat a la superfície marxin. En aquest moment se sent un xiuxiueig i es veu amb la purpurina brilla en trencar-se les bombolles.
 
Ho deixem reposar en una superfície plana fins que està tot a temperatura ambient i el sabó ja ha quedat semi-solidifcat. Els motlles amb molt volum poden tardar 30 minuts.
 
 
Posem els motlles al congelador per acabar de solidificar el sabó i ja els podem desmotllar.
La cara de felicitat en veure la seva "forma preferida" amb purpurina de colors i que l'han "fet" ells, no té preu !!
 
 
 
I a partir d'ara aquest és l'únic sabó amb el que es renten les mans ... abans era un suplici demanar que se les rentèssin .... ara, fan una cursa per ser el primer en rentar-se-les amb el "nou" sabó. En fer-ho la purpurina es fa desfén amb el sabó i les mans queden lleugerament brillants mentre les ensabones ... una bona excusa per a què hi estiguin una estona amb les mans ensabonades :)
 
El MIC també hi va ser present en aquest nou experiment i a l'acabar va voler jugar-hi com si fòssin joguines :) Nosaltres segur que en tornarem a fer amb "nous" ingredents i noves formes !!
 
 
 


 Una mica de química :)
 
Per a obtenir el sabó generalment es barreja un oli o grassa amb una base, normalment un hidròxid obtenint el sabó i glicerina. Per això la glicerina normalment formarà part del sabó. Aquest procés s'anomena saponificació.
 
 
 
 
 
 

4 comentaris :

  1. Quin munt de possibilitats... mmmmm... m'encanta remenar i trastejar amb el sabó!

    ResponElimina
  2. Que xulos els sabons! Al posar-hi purpurina dones un toc de glamur i màgia extra al fet de rentar-se les mans. M'encanten els que tenen forma de tren. Tenim motllos així però no els hem estrenat encara. Quan se'ns acabin les calaveres pirates ho provarem. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, al Jan també li encanten els del tren .... i la veritat és que el sabó "dura" i "dura" :)

      Elimina

La teva opinió és molt benvinguda, moltes gràcies !!