Un dels darrers "experiments" que hem fet ha estat crear efervescències de colors, que és quan més ens agrada a casa :)
Els ingredients:
- Vinagre blanc amb algunes gotes de colorant alimentari
- Bicarbonat
- Comptagotes o qualsevol altre estri com per exemple xeringues o una simple cullereta
Per a obtenir els diferents colors i tonalitats podeu jugar amb el nombre de gotes dels colors bàsics (blau, vermell i groc).
Mentre preparo els "colors" els he deixat jugar amb la safata de bicarbonat. Com que és un material "nou", l'han remenat, han jugat a fer dibuixos com si fós sorra i fins i tot l'han provat :)
Un cop han tingut la sal coneguda, hem portat el colorant i els comptagotes. De seguida han entès que amb el comptagotes podien afegir els colors sobre la sal.
La reacció ha estat de sorpresa i fascinació al veure que a més de color sortien petites bombolles, que es podien tocar amb els dits.
La barreja de colors ens ha permès crear petits dibuixos amb formes i inclús creant nous colors en el moment de barrejar-ho sobre el bicarbonat.
Han anat treballant l'experiència d'una reacció química i de colors, amb la psicomotricitat fina d'agafar el comptagotes.
A l'Ot li ha costat una mica la succió amb el comptagotes, però ja s'ha espavilat i ha anat abocant mica en mica bicarbonat sobre el colorant, veient en un principi que la reacció era encara més espectacular, fins que el vinagre s'esgotava i ja no reaccionava més.
L'estona ha anat avançant i els colors s'anaven barrejant creant una única tonalitat en tot el
bicarbonat. Però el joc ha continuat tornant als inicis, jugant amb la sal, aquest cop totalment acolorida i més compacta per la reacció amb el vinagre, permetent crear muntanyes i altres "construccions".
El joc s'ha acabat a la banyera on hi hem abocat tota la sal tintada de colors, que també ha fet un petit bombolleig al dissoldre's amb l'aigua. D'aquesta manera tot nét i ells contents de banyar-se en aigua de colors :)
Una mica de ciència :)
El vinagre és una dissolució d'àcid etanoic (àcid acètic) en aigua (pH aproximat, 2), mentre que l'hidrogenocarbonat de sodi (bicarbonat de sodi) és una substància bàsica (forma part dels medicaments contra l'acidesa d'estómag). Entre aquestes dues substàncies es produeix una reacció de neutralització, que origina gas diòxid de carboni (bombolles) i aigua:
àcid etanoic (HOOC-CH3) + hidrogencarbonat de sodi (NaHCO3) = etanoat de sodi (NaOOC-CH3) + diòxid de carboni (CO2) + aigua (H2O)
HOOC-CH3 + NaHCO3 = NaOOC-CH3 + CO2 + H2O
Blog que ens permetrà anar compartint amb tots vosaltres les petites experiències científiques, les troballes de nous llocs, les nostres creacions artístiques, les nostres receptes casolanes, les nostres excursions ..... tot allò que ens faci crèixer en família mentre juguem, experimentem i descobrim
dimecres, 2 d’octubre del 2013
Efervescències
Etiquetes de comentaris:
2 anys
,
5 anys
,
Colors
,
Efervescència
,
Experiments
,
Psicomotricitat fina
,
Química
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Molt xula l'activitat muntada en oueres. El bicarbonat i el vinagre tintat sempre funciona amb els nens! Una abraçada.
ResponEliminaEstic d'acord amb l'elisabetsalie! Les efervescències són garantia d'exit! Per cert, per quin motiu fa una olor tan... diguem-ne "peculiar"?
ResponEliminaGracies pels vostres comentaris noies! Angaleta, aquesta "olor" es de dioxid de carboni ..... Tot i en petites quantitats i no ens ho sembli ☺️
ResponElimina