dissabte, 8 de març del 2014

Experimentant amb gel

Tot i que aquest experiment es pot fer en qualsevol època de l'any, l'hivern potser és el moment en què es poden explicar amb fets que es veuen a l'exterior .... tot i que aquest any no ha nevat ni glaçat gaire.

Materials

- Glaçons, perquè de l'exterior no n'hem aconseguit aquest any :)
- Sal
- Colorant alimentari
- Pipetes
- Recipient per a l'experiment

Comencem parlant de l'estat del gel, és fred, està dur ..... i provem de posar-hi colorant alimentari, però no "passa" res.


Afegim sal, primer a pessics i després a l'engròs

  Aquest cop a l'afegir colorant l'espectacle és molt més intrigant.

Treballem la psicomotricitat fina amb la pipeta !



 Afegint més sal, més colorant, es generen formes i colors ben espectaculars.


 
Treball en equip, comparant quins "nous" colors podem generar
El millor de tot és observant-ne la formació, els desglàs ben de prop.


Científicament, què ha passat ?

Podríem pensar que la sal ha desfet el gel, però en realitat la sal s'ha desfet amb l'aigua del gel creant una dissolució salina. Aquesta nova dissolució té un punt de congelació més baix que el de l'aigua sola. L'aigua es congela a 0ºC, en canvi una solució salina saturada a -17,8ºC.
És per aquest motiu que a les carreteres es posa gel, ja que caldria que la temperatura baixés fins a -17,8ºC per a congelar-se.

Aquest procés s'anomena descens crioscòpic.

I una darrera curiositat científica, el 1714 Daniel G. Fahrenheit va escollir com el seu punt zero la temperatura de congelació d'una solució d'aigua i sal saturada. I va crear l'escala Fahrenheit que encara s'utilitza en alguns països anglosaxons.

4 comentaris :

  1. És una proposta preciosa, bellíssima i plena de possibilitats.
    Una estona relaxant i meravellosa plena de gel, sal i colors.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Una activitat genial, us ha quedat preciosa. Però contràriament a vosaltres, nosaltres la vàrem fer l'estiu passat força semblant, per que amb la calor de l'estiu el gel es va fonent més ràpid i no és tant desagradable tocar gel. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí, a l'estiu segur que és molt més agradable "refrescar-se" tocant el gel .... aquest cop, hi hem abocat "líquid" amb la pipeta :)
      Però potser ens l'apuntem per repetir a l'estiu .... diuen que amb la repetició també s'apren :)

      Un petonàs !!

      Elimina

La teva opinió és molt benvinguda, moltes gràcies !!