divendres, 30 de maig del 2014

Osmosi amb ossets de goma

Experimentem i descobrim l'osmosi amb ossets de goma. El fet d'utilitzar aquest tipus de llaminadura, fa que l'experiment sigui més atractiu.
 
Fem l'experiment amb aigua i aigua sala.
 
Etiquetem els recipients

Afegim sal a un dels dos recipients

Material seleccionat per a la comparativa
 

La dissolució amb sal és molt més blanca, perquè l'hem saturat

Al cap de mitja hora, els ossets que estan amb aigua sola ja comencen "a créixer"
Deixem els dos pots, un amb aigua i l'altre amb aigua salada a la nevera durant tot un dia.
 
El resultat és un canvi de volum.
El que ha estat amb aigua ha duplicat el seu volum i el què ha estat amb sal, s'ha "endurit".

 
El de la solució salina, no ha quedat salat !!! La sal NO ha entrat a l'osset, però SI que n'ha sortit l'aigua que hi havia dins la gelatina.
Repetim l'experiment amb un únic osset, ja que l'anterior, el pot al ser molt petit ha dificultat el creixement dels ossets. Ho provem amb aigua "sola", però en aquest cas de l'aixeta.
El creixement de l'osset es pot observar clarament. La gelatina que conté l'osset té menys molècules d'aigua que l'exterior on està submergida. Per tant, aquestes molècules "entren" a dins, fent el seu tamany augmenti. No es desfà perquè l'envolcall de l'osset no és soluble, només permeable.
 
 

En comprovem la "duresa"
 
 
Mica en mica anem introduint "ciència" a casa, en properes vegades hi afegirem una mica més component metodològic, medint els ossets, pesant-los .... i apuntant-ho tot en la llibreta d'experiments :)
 
El procés que hem experimentat s'anomena osmosi. És el mateix procés utilitzen les plantes per a fer pujar l'aigua per la tija. S'utilitza per a fer "moure" partícules d'aigua d'un cantó a un altre a través d'una membrana semi-permeable.
 
Podeu llegir una mica més d'explicació científica al Wikipedia.
 
 
 


2 comentaris :

  1. Molt interessant. Mai se m'hagués acudit utilitzar ossets de goma per això... (per a altres coses sí...) i ha quedat una experiència molt xula. I és clar, tampoc heu fet servir tota la bossa... ;) Una abraçada

    ResponElimina

La teva opinió és molt benvinguda, moltes gràcies !!