dimecres, 8 de gener del 2014

Mandales

Fa temps que tenia pendent una entrada per a explicar els mandales i el què diuen els experts que afavoreixen.
 
Nosaltres els vam descobrir l'any passat, quan el Jan feia P4 i de tant en tant arribava a casa amb un dibuix mig pintat, indicant-nos que era un mandala que li havia deixat pintar la mestra com a "premi" perquè havia fet quelcom bé. Vam "descobrir" que la mestra en tenia uns quants d'impresos i que els tenia per a les estones "mortes" abans de marxar per si algun infant volia pintar. Els condicionants per a poder-ne agafar un era que no es podia fer un "guixarot", que calia pintar-ho "bé".
 
Així que vam investigar una mica que era això dels mandales. He trobat aquests indicacions.

Els mandales són diagrames o respresentacions esquemàtiques i simbòliques del macrocosmo i del microcosmos utilitzades al budisme i al hinduisme com a tècnica de relaxació. Mandala significa cercle o centre, i al voltant d’aquest punt central definit i estàtic se succeeixen formes variades.
Dins de les múltiples tècniques de relaxació orientals, trobem, la de pintar mandales. Els mandales actuen equilibrant els chakras per mitjà dels colors i fent meditar el costat logic del nosrtre cervell. Aquesta tècnica de relaxació no requereix de cap disciplina expressa, ja que qui està pintant el mandala ho fa segons els seus gustos estètics i imaginatius. Per això els poden realitzar persones de qualsevol edat.
Els efectes dels mandales són molt positius, podem destacar:
  • Relaxen
  • Estimulen la creativitat tant en nens com adults
  • Augmenten la concentració i la memòria
  • Fomenten la confiança i la serenitat
  • Fomenten el positivisme
  • Desperten els sentits
  • Estimulen l’afectivitat
  • Aporten tranquil·litat (són molt efectius en nens hiperactius)
  • Permeten prendre consciència de la nostra vida
  • Acaben amb la monotonia
Així que pel seu aniversari (estiu) li vam comprar un llibre de mandales.

 
 
Com es pinta un mandala?
Solament fan falta pintures de colors, rotoladors o ceres. Tant és pintar-los de dins cap a fora o viceversa, però és convenient mantenir la direcció triada en un principi.
Cal seure en un lloc còmode i tranquil, respirar rítmica i profundament i començar a pintar! Pintant mandales t’oblides de tot el que t’envolta!
És important dir que els colors en els mandales també tenen un significat especial. El seu ús està estretament relacionat amb l’estat d’ànim del qui pinta.
 
En el llibre que vam comprar, n'hi ha diferents formes i amb diferents temàtiques, el què ens ajuda, per exemple en aquesta època d'hivern a escollir temàtiques relacionades i permetre que parlem del tema mentre el pintem.
 
En el cas de Nadal, n'hem trobat un amb el tió i mentre el pintàvem cantàvem la cançó corresponent.






 
Hem pogut observar com els moments en què ho ha pintat, hi ha hagut relaxació i concentració, així com cura en pintar el què calgui, bona utilització del retolador (costa menys de pintar que amb ceres gruixudes o colors de fusta) .....
 
Una petita varietat és que ens ha demanat que "l'ajudem" a pintar-ho, però sempre sota la seva supervisió de colors i d'ordre :)
 


 
I com que amb el llibre no en tenim prou, vaig fent recopilatori al Pinterest dels mandales que vaig trobant i m'agraden, d'aquesta manera en qualsevol moment li deixo a escollir el què vol pintar. Tot i així, per internet en trobareu una pila !!
 
El cert és que són uns mandales molt "grossos" i no els acabem de pintar tots, suposo que depenent de l'edat de l'infant se'n poden escollir uns o altres.
 
Amb l'Ot de moment encara no hem aconseguit que en pogués pintar, ja que fa "guixarots" (com diu el Jan :)
 
En teniu experiència vosaltres ?
 
 
 
 

2 comentaris :

  1. M'encanten els mandales! Des de que els vaig descobrir que sempre m'han fascinat... espero amb candeletes que els nens siguin prou precisos amb els llapis per a acostumar-nos a pintar-ne de tant en tant. El que no sabia és que fossin tant beneficiosos! Una abraçada

    ResponElimina
  2. Que curiós que tinguin tants beneficis! Nosaltres més aviat tendim a crear patrons simètrics (tipus mandala) amb material natural, però de tant en tant, algun pinten a l'escola.
    Un petó gegant!

    ResponElimina

La teva opinió és molt benvinguda, moltes gràcies !!