dijous, 17 d’octubre del 2013

Plegar ametlles

És la tardor i hem començat la campanya de recollida de les ametlles a casa de la besàvia. Com que és una explotació familiar tots hi som convidats. És un bon moment per endinsar-nos en el món de la pagesia i del descobriment dels insectes i altres fenòmens curiosos de la natura.
 
Comencem de bon matí, quan tot just surt el sol, per així aprofitar al màxim tota la jornada. Com que ja fa uns quants anys que ho fem, hem anat "professionalitzat" una mica la tècnica i els "instruments" a utilitzar:

 
- Barra d'alumini ben alta (és buida per dins i permet picar millor les ametlles)
- Borrasses (aquesta tela verda que s'estén sota l'ametller perquè sigui més senzill la recollida)
- Cabàs
- Sacs
- Tractor per a transportar els sacs recollits
 
La tècnica és senzilla, però requereix d'equilibri per aixecar la barra i encertar a l'ametlla (tot i que com que esperem a que estiguin el màxim "madures" és més senzill que caiguin).
Quan ja hi ha força ametlles a cada borrassa es posen dins el sac amb l'ajuda del cabàs.
I així, arbre, rera abre ..... Enmig de tanta natura observem un munt d'insectes, ben petits, però ben curiosos. Els fem "casetes" amb les pedres o amb les fulles que cauen dels ametlles .... Un entomòleg segur que ens hi podria dir quines són cadascuna d'aquestes espècies :)









 
Però també observem la natura i les meravelles que ens ofereix .... el més curiós, la resina que sobresurt dels ametlles .... el proper dia en recollirem per a poder-ne fer una mica de "pega d'ametller" :)




 
 


Una de les coses més esperades a trobar són nius d'ocells que han marxat perquè ja comença a fer fred. Aquests nius durant l'hivern amb les pluges i el fred queden desfets i a la primera en construeixen de nous. Així que nosaltres els recollim per als "racons de la tardor" de les respectives escoles :)




Però també tenim estones per jugar i passar-nos-ho molt bé :)
 
I el més divertit és quan recollim els sacs plens per anar a dinar i els posem a la carreta del tractor. Això d'anar "de paquet" és una aventura màxima !!!

I com que som ben curiosos i volem també treballar una mica la psicomotricitat fina, trenquem ametlles amb una pedra i ens les mengem .... són ben bones crues !! (tot i que alguns arbres en fan d'amargants !!!)




I fins al vespre, que es pon el sol i tornem cap a casa ..... :)

4 comentaris :

  1. Fantàstic! Nosaltres també aprofitem el que ens ofereix la natura quan anem a veure els avis de "muntanya" amb el seu hort. És fantàstic per als petits descobrir tot el que hi ha allà, i la recollida de les ametlles, una gran experiència. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qualsevol sortida a la natura ens permet tenir molta experimentació .... tot i que quan jo era "petita" ho vèiem més "aburrit" perquè per allà hi ha molta "pedra" i poca "activitat" :)

      Elimina
  2. Quina sort teniu de poder gaudir-ne d'aquesta manera, per cert, quina quantitat (i varietat) de bitxos!... el meu avi tenia un tros, i dins el tros un ametller <3.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I segur que aquest ametller era ben especial, oi ?
      La veritat és que jo mateixa estic descobrint molt d'aquesta natura amb els meus fills .... buscar "coses" per ells em fa aprendre moltíssim que fins ara no havia descobert :)

      Elimina

La teva opinió és molt benvinguda, moltes gràcies !!